Olika typer av fotproblem

Smärta under framfoten beror på att framfoten har fallit ner( nersjunkna främre fotvalv).Ofta känns det igen som en kuddkänsla med smärta Åtgärd: Främre pelott, men bästa resultat får man med formgjutna skoinlägg med inbyggd främre pelott. Skorna bör vara vridstyva med mycket mjukt material under framfot med god avrullning.
Denna bilden visar hur en klassisk hallux valgus ser ut. För att få bästa möjliga hjälp krävs rymliga skor helst utan sömmar över halluxen . Åtgärd : Främre pelott för att lyfta framfoten eller det bästa formgjutna skoinlägg med inbyggd pelott. Skorna bör vara med styv sula med god avrullning.
Smärta på hälsenan kan bero på flera olika orsaker – Den kan vara överansträngd eller möjlig ruptur . Om smärtan inte går över är det bra att söka läkarvård. Ofta beror smärtan på att foten vrider sig vid ansträngning . Åtgärd: Formgjutna skoinlägg, det är även bra att lägga in ett tillfälligt 10 mm hälinlägg för minskat tryck på hälsenan. (viktigt att motsvarande fot får samma höjning)
Smärta under hälen är ett vanligt förekommande problem. Det kan vara en överansträngd hälkudde, hälsporre, eller ev . plantar fachiit. Om första steget på morgonen är värst är det troligen plantar fachiit.
Åtgärd : Formgjutna skoinlägg med inbyggt extra mjukt material i hälen. Det kan även hjälpa tillfälligt med en sko som som har klack.
Smärta enligt bild är troligen nervsmärta , det brukar kallas mortons neurom. Åtgärd : Främre pelott med skor som är styva fram med god avrullning . Formjutna skoinlägg med inbyggd främre pelott.
Smärta ovansida tår beror på att tårna inte får plats i skon. Ofta beror det på att främre fotvalvet har sjunkit ner och med tiden bildar en kudde under framfoten som gör att tårna böjer sig och inte kan räta ut sig.
Åtgärd : Formjutna skoinlägg med inbyggd främre pelott och rymliga skor med hög tåbox